Otagowano: anatomia, fizjoterapia, masaż, strefa absolwenta, zdrowie
- Ten temat nie ma odpowiedzi.
Oglądasz 1 wpis (wszystkich: 1)
-
AutorWpisy
-
30 września 2022 o 19:16 #458928CSRUOpiekun forumJako, że kilka razy spotkałem się z brakiem zrozumienia idei strefy absolwenta, która funkcjonowała na FB to chciałbym jeszcze raz podsumować sens jej istnienia.Każdy terapeuta jest odpowiedzialny za proces terapii i prawidłowość jej przeprowadzenia od wywiadu, przez diagnostykę, testy funkcjonalne, różnicowanie także wykluczające przeciwwskazania, a na końcu za bezpieczną terapię. Tego wymaga etyka zawodowa, a także własne sumienie dbające o dobro pacjenta.Pytanie i dyskusje na tej grupie mają na celu stworzenie swoistego rodzaju burzę mózgów gdy pojawi się jakiś problem terapeutyczny. Lekarze spotykają się codziennie na konsyliach w celu analizy konkretnych przypadków. Nasza grupa jest swoistym rodzajem konsylium gdzie poddajemy pod dyskusję nasze problemy, wątpliwości etc. Po takiej dyskusji nadal jednak to terapeuta jest zobowiązany do pracy zgodnie z zasadami podanymi w punkcie 1.Dyskusje tutaj nie mają na celu podawania gotowych recept postępowania, bo takich nie ma. Nie ma gotowych schematów, każdy pacjent jest inny. Jednak burza mózgów może otworzyć oczy na coś o czym akurat nie pomyśleliśmy. Każdy ma inne spojrzenie na problem (mimo, że nie widzi danego pacjenta) to wskazówki mogą okazać się cenne.Nawet dr House miał swój zespół, z którym konsultował przypadkiOdpowiedzialność zawsze pozostaje jednak na terapeucie. Pamiętajcie, że jak macie wątpliwości czy mogę coś zrobić to lepiej tego nie robić. Po pierwsze nie szkodzić !!!mam nadzieje, że wszyscy teraz będą rozumieli sens dyskusji na tej grupie. Przypominam, że wszelkie próby bezsensownej krytyki będą powodowały usuwanie z grupy. Prowadzimy tu dyskusje, a krytyka może być tylko konstruktywna oraz zgodna z zasadami dobrego wychowania. Szanujmy się nawzajem, bo jesteśmy jedną terapeutyczną rodziną.A poza tym – pytajcie i rozmawiajcie o wszystkim co ciekawe, istotne czy warte poruszenia Waszym zdaniem w kontekście fizjoterapii, masażu, zdrowia, chorób i wszelakich tematów związanych z naszą profesją 🙂Pozdrawiam
-
AutorWpisy
Oglądasz 1 wpis (wszystkich: 1)
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.