- Ten temat ma 1 odpowiedź, 1 odpowiedź, a ostatnio został zaktualizowany 1 year, 4 months temu przez M.jeruzalski.
-
AutorWpisy
-
30 maja 2023 o 09:31 #459702M.jeruzalskiUczestnik
W dzisiejszym wpisie chciałbym podzielić się z Wami fascynującym przypadkiem klinicznym, który miałem okazję rozwiązać w swoim gabinecie fizjoterapii. Pacjent zgłosił się do mnie z bólem kolana, jednak po dogłębnej analizie okazało się, że przyczyna leży w zupełnie innym miejscu – w zasłonowym nerwie biodrowym. Pragnę podzielić się swoim doświadczeniem w dziedzinie fizjoterapii, aby podkreślić jak ważne jest precyzyjne diagnozowanie i leczenie, zwłaszcza w przypadkach, gdy objawy mogą być mylące.
Przypadek kliniczny:
Pacjent, którego nazwijmy panem Janem, zgłosił się do mojego gabinetu z intensywnym bólem w okolicy kolana. W jego przypadku, ból nasilał się podczas chodzenia, schodzenia po schodach oraz podczas dłuższego siedzenia w jednej pozycji. Na pierwszy rzut oka, podejrzewałem uszkodzenie stawu kolanowego, co jest dość powszechną przyczyną bólu w tej okolicy. Jednak moje doświadczenie jako fizjoterapeuty skłoniło mnie do dokładniejszej analizy.Podczas badania fizykalnego skupiłem się nie tylko na samej okolicy kolana, ale również na sąsiadujących strukturach, takich jak biodro i dolne plecy. Wykonałem szereg testów ruchowych, aby ocenić zakres ruchu, siłę mięśniową i ewentualne ograniczenia. Okazało się, że pan Jan miał ograniczony zakres ruchu w biodrze, a nie stawie kolanowym, co wzbudziło moje podejrzenia.
Następnie przeprowadziłem testy specyficzne dla N.zasłonowego, który bierze swoje źródło w dolnym odcinku kręgosłupa i biegnie w dół. Wyniki tych testów potwierdziły, że przyczyną bólu było właśnie drażnienie nerwu w obrębie biodra.
Po ustaleniu właściwej diagnozy, przystąpiłem do opracowania spersonalizowanego planu leczenia i rehabilitacji dla pana Jana. Skupiłem się na redukcji bólu, poprawie ruchomości i wzmacnianiu mięśni stabilizujących biodro. Zastosowałem różnorodne techniki, takie jak masaż tkanek głębokich, ćwiczenia,terapię manualną, mającą na celu poprawę ruchomości w stawach biodrowych oraz kręgosłupie dolnym. Pacjent został również wprowadzony w zestaw ćwiczeń wzmacniających, które miały na celu stabilizację i wzmocnienie mięśni odpowiedzialnych za utrzymanie prawidłowej biomechaniki biodra.
Ważnym elementem terapii była również edukacja pacjenta na temat odpowiednich technik relaksacyjnych, poprawnej postawy oraz sposobów unikania nadmiernego obciążania zasłonowego nerwu . Pan Jan był aktywnym uczestnikiem procesu leczenia, co przyczyniło się do osiągnięcia pozytywnych rezultatów.
Dzięki precyzyjnej diagnozie i odpowiednio dobranemu planowi terapeutycznemu, pacjent zauważył znaczącą poprawę swojego stanu zdrowia. Ból kolana zniknął, a zakres ruchu w biodrze został przywrócony do prawidłowego poziomu. Pan Jan był także w stanie wrócić do normalnych aktywności fizycznych i cieszyć się bezbolesnym poruszaniem.
Przypadek pana Jana stanowi doskonały przykład, jak precyzyjna diagnoza i indywidualnie dostosowany plan terapeutyczny mogą przynieść znaczącą ulgę pacjentowi. W przypadku bólu kolana, warto zawsze bacznie przyjrzeć się sąsiadującym strukturom, takim jak biodro, aby wykluczyć inne możliwe przyczyny. Fizjoterapeuci, jako eksperci w dziedzinie rehabilitacji, mają kluczową rolę w identyfikowaniu i leczeniu takich przypadków, dążąc do pełnego powrotu pacjenta do zdrowia.
Jeżeli doświadczasz bólu kolana lub innych dolegliwości, zawsze warto skonsultować się z wykwalifikowanym fizjoterapeutą, który może dokładnie ocenić Twoją sytuację i zaproponować odpowiednie leczenie. Pamiętajmy, że czasem prawdziwa przyczyna problemu może znajdować się w zupełnie innej lokalizacji, niż się pierwotnie spodziewamy.
pozdrawiam Marcin 🙂
31 maja 2023 o 11:47 #459706M.jeruzalskiUczestnikmieliście podobne przypadki ?
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.